Bilder fran Puebla

Sitter nu pa min nya vardmammas arbetsdator. Hon behovde jobba over och jag behovde en dator...

Ar i alla fall i Mexiko City nu. Tankte dela med mig av nagra bilder fran forra veckan i Puebla :)


Hade mini-reklam-show infor den stora showen for 4000 skolungdomar. Det blev mycket autografskrivande och "bildposerande".


Jag var med i ett projekt som showpraktikanterna holl i. Vi skulle framtrada med "cellblock tango" fran "Chicago".

 
Omradet dar jag bodde i.

Som sagt, detta var i Puebla. Nu ar jag i Mexiko City. Imorgon (onsdag) blir det Culture fair for ungefar 1500 ungdomar. Ska prata om sverige i 8 minuter (vad kan man saga om Sverige pa 8 minuter? :/). Ska bli kul :)
P.S. I mandags var vi inne i presidenten av mexikos residens. Viva la Gente (vi) var inbjudna. Vi fick tyvarr inte ta nagra bilder darinne :( D.S.


Fridag pa zoo

Sitter just nu hos mina "vardfamiljs-slaktingar". De driver namligen ett internetkafe. Varfor inte passa pa att blogga lite ;)

Hade idag en fridag med min vardfamilj. Var pa ett zoo...


En normalt forekommande fagel i Mexiko (enligt min vardsyster Mavi)


Vardfamiljen (minus vardsyster, hon tog fotot)


Min basta van ;) (9:e augusti... :p)


De pastod att detta var vildhastar. Vet inte rikigt om jag haller med :/ ...Kulturchock och Community Service

Är nu i Puebla och har varit här i några dagar. Kom hit i måndagskväll.

Har hamnat (ensam) hos en väldigt rar familj. Svårigheten är dock att det endast är den 19-åriga dottern som pratar engelska. De andra pratar endast spanska (som jag tidigare nämnt så pratar jag ingen bra spanska. Det blir några ord/fraser här och där...). Fick en smärre kulturchock...

Har idag ingått i ett projekt som ska pågå i ungefär en månad. Det går ut på att man ska ha på sig ett "sluta-klaga-armband" och därmed sluta klaga. Om man bryter det löftet, måste man byta arm och börja om. Får se hur länge vi lyckas med det ;)

Var på Community Service (volontärarbete) idag. Jag och några till i casten var på ett center för flickor mellan 15-18 år med tuff bakgrund. De tar lektioner i bland annat hårklippning, manikyr, ansiktsmålning, etc. Vi fick vara med dem på deras lektioneroch hade sista timmen lite egna aktiviter med dem.


Blonda Kelsey från Colorado var glad över att få en ny frisyr.Jag & svenska Therese fick fina ansiktsmålningar av dessa unga damer.


Trots språkbarriären, fick vi väldigt bra kontakt med tjejerna. Vissa av dem blev vi "kompisar"med (om man nu kan bli kompisar efter bara några timmar). Jag skulle gärna träffa dem igen.Ett förvånansvärt shoppingbegär

Av något konstigt själ har jag i ett antal dagar känt för att shoppa. Jag vet inte riktigt varför, eftersom jag i vanliga fall inte är en "shopping-människa".
Eftersom vi idag (lördag) hade en fridag, så var min värdmamma så snäll och skjutsade mig och min rumskamrat Helen till ett köpcentrum. Ja, jag föll för "shopping-begäret"...


En kjol och ett par nya klackskor blev det.


Se så glad jag blev!Ändrade planer = en helt annan community service

Idag blev det en lång förmiddag...

Det planerade schemat:
*2-timmars bussresa till våran Community service.

*1,5 timmes Community service (volontärarbete) med plantering av träd.

*2-timmars bussresa tillbaka till "våran" lokal.

Ungefär så här blev det:
*2,5 timmes bussresa till våran community service (och jag var dessutom jääättekissnödig en stor del av sträckan!). Tur att jag hade med mig lite saker att pyssla med på bussen (dagbok, bok, spanska ord och fraser att plugga på, m.m.).

*Ungefär 45 minuter-1 timmes community service. Vi fick underhålla äldre på ett ålderdomshem (vilket faktiskt var förvånansvärt kul!)

                         
                                                 

"Disco" på ålderdomshemmet


*Cirka 2-timmars bussresa tillbaka till "våran" lokal.Saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig...Två Community Service på en dag

Kunde äntligen få igång internet på min egna dator. Nu kan jag använda Å,Ä,Ö!

I vilket fall, hade en otroligt härlig dag igår (onsdag). Alla i casten åkte till en strand och badade (i samma veva lyckades man bättra på solbrännan ;p). Därefter åkte vi ut på en båttur. Det hela var väldigt uppskattat.

Idag var det volontärarbete. På morgonen fick vi städa på en strand. Som vanligt så fanns media på plats...
Jag lyckades (ensam) fylla 1,5 plastpåse med skräp på drygt en timme. Vi tillsammans fyllde mer än 100 påsar.Snacka om att vi människor är lata! Är det så svårt att ta hand om sitt eget skräp? Ta med sig en plastpåse och slänga sitt eget skräp där i?

Efter strandstädandet åkte vi vidaretill vårat andra volontärarbete: ett ålderdomshem.
Vi fick först sjunga för de gamla. Därefter skulle vi "välja" en av dem som vi skulle gå ut med i solen. Jag valde en äldre dam. Hon var väldigt pratglad, vilket var väldigt trevligt. Det enda problemet var det att hon endast pratade spanska (ja, jag kan fortfarande bara "muy poquito" spanska). Hon berättade för mig att det var varmt ute och om jag förstod det hela rätt så ville hon ha regn (eller så hade det regnat :/). Vi fick också vara med på deras frkiskvård/"gymnastik". Tyvärr var vi tvungna att åka tillbaka direkt efter träningspasset. Jag hade gärna haft mer tid med "min tant".

På eftermiddagen hade vi en workshop om våra "Visions & Personal Missions". Bland annat hade vi en aktiviitet när alla skulle ha en varsin lapp på ryggen (vi skulle inte kunna se vad de andra skrev om/till oss). De andra skulle skriva på den om vad de trodde personen i fråga hade för framtid. Så här såg min lapp ut...


Det var många rörande saker de skrev. Det som rörde mest var nog kommentaren: "Grammy winner! Most famous for her heart :)"

Simtur till en gammal stad under independence day

Lite pics fran dagen :)

 

Var pa "Aquarium" idag. Sag en hel del spannande havsdjur. Vid lunchtid fick tre stycken i casten mata hajarna, medans vi andra fick se pa. Var intressant ;)


Sjalvklart blev det en simtur pa vagen ;)

Sedan akte vi vidare till Antigua. En gammal stad med mycket historia...


Eftersom det var 15:e September, blev det "Independence day"-firande :p


Framme i Veracruz

Ar nu framme i underbart vackra Veracruz. Har hamnat hos en (hittills) rar vardfamilj med ett otroligt stort och fint hus (med havsutsikt!).
Rumskamrat: Helen fran Etiopien.


Var till en restaurang nu ikvall. Traffade dar tva andra i casten och deras vardfamilj...Imorgon (tisdag) ar det Mexikos nationaldag, vilket innebar att det blir party (mexikanska nationaldagen ar en stor tradition). Ska bli kul :)Bilder från Querretaro

Här kommer lite bilder från veckan här i Querretaro :)


Fick ett fint välkomnande i måndags. De hade bl.a. en konsert till vår ära.                              


Vi var och såg på en wrestlingmatch i tisdags...

 
...vi försökte också, men lyckades inte så bra ;)

 
Tävling med våra home-team i fredags. Såg under den tiden en döende orm på gatan :s  
Downtown i fredags


Jag & min värdmamma Ana :)


Två roomies och en extra deltagare :)
Inför föreställningarna i lördags kom våran show manager på att vi skulle byta showkläder med varandra. Jag och Jessika Rojas bytte med varandra 1:a akten, 1:a föreställningen.Costume Crew!!


Imorgon (måndag) drar vi vidare till Veracruz. Spännande spännande...Ungdomsanstalt på spanska

Hade community service (volontärarbete) idag igen. Denna gång var det på en ungdomsanstalt...
 
På denna anstalt var de intagna mellan 14-20 år. Alla förutom fem var killar.

Jag och tre till i casten var där. Vi lekte lekar och gjorde sammarbetsövningar med dem, till exempel fick de göra "den mänskliga knuten" (man står i en cirkel, tar tag i två händer och ska försöka genom sammarbete få upp knuten till en cirkel), "4 hörn" (grupper med 4 personer i varje. Varje grupp får ett papper, alla i gruppen får ett varsitt hörn där de ska skriva tre unika saker om sig själva. I mitten av pappret skulle de skriva tre saker de hade gemensamt) och på eftermiddagen fick de rita sin "personliga flagga" och sedan berätta vad den symboliserade. Vi andra ritade också en varsin flagga. Så här blev min :)Det var väldigt intressant att träffa dessa ungdomar. De betedde sig som vilka tonåringar som helst. Vissa var lite kaxiga emellanåt (men med glimten i ögat!), andra var blyga. Det var svårt att förstå att de faktiskt hade begått något slags brott!

Jag hade redan tidigare tanken om att vi alla är människor med ett förflutet och en framtid och att vi alla har mål och drömmar med våra liv. Under denna dag lyckades jag fördjupa den visdomen...


 

Grattis Camilla!

Grattis på födelsedagen syster Camilla! Hoppas du har en bra dag!Volontärarbete på spanska

Hade en smula underlig dag idag...

Eftersom jag är med i costume crew, så var jag och två av de andra beredda på att vi skulle tvättat kläder idag. Så blev det inte..

När vi kom till morgonsamlingen, var vi klädda i våra vardagskläder. Då fick vi veta att vi skulle iväg på volontärarbete istället för kostymtvättning (vi hade alltså behövt kläder vi kunde smutsa ner). En firma skulle tvätta scenkläderna åt oss.
Flexibla som vi är, går vi tre till våran chaufför. I bilen börjar vi fundera på olika saker, såsom vad vi egentligen skulle få göra, hur mycket spanska kunde vi tillsammans (vilket var "moy pocito", alltså mycket lite), etc.

Bilen stannade till slut utanför en skola. Chauffören visade oss runt lite grann och ledde oss senare in i ett klassrum fullsatt med lågstadieelever. Han ville att vi tre skulle presentera oss själva...på spanska!
Efter presentationen tog han oss till ett växthus. Där gav han oss instruktioner om vad vi skulle göra (på spanska). Tätt bakom oss stod ett 20-tal barn och tittade på oss. De började sedan att rensa ogräs och liknande. Vi följde deras exempel...

Vid lunchen hade vi många nyfikna blickar på oss (kändes lite konstigt att bli uttittad när man åt :/). Vi gjorde djärva försök till att prata med barnen. Vi lyckades ibland, andra gånger var de väldigt blyga.
Sedan kom en tjej fram till mig och frågade om vi ville spela basket. "Visst" svarade vi. Genast var vi två (över)fulla lag och fler ville vara med och spela. "Visst" svarade vi.
Efter ett tag urartade spelandet en aning. Barnen ville ha våra autografer, telefonnummer, e-mail adresser, o.s.v. De trängdes och gjorde allt för att komma fram till oss och få våra uppgifter. Kändes en aning konstigt...

Efter lunchen jobbade vi i växthuset igen. Jag fick med mig några barn att jobba i trädgården utanför. De hade de mest intressanta konversationerna med mig... på spanska. Det var trots sin låga ålder (9 år) väldigt förstående och hjälpsamma. De gjorde vad de kunde för att jag skulle förstå vad de pratade om. De pekade på olika saker och sa vad de hette (ex. pasto=gräs) och förklarade flera gånger för mig en och samma sak på olika sätt. Sedan ville de att jag skulle berätta vad olika saker hette på engelska och svenska.

Vid slutet av volontär-arbetsdagen fick vi många kramar av barnen. De undrade också om vi skulle komma tillbaka dagen efter. Tyvärr, det skulle vi inte, fast jag gärna skulle gjort det...
P.S. Fick föresten kaninkött till lunch. Blev en aning upprörd när jag efteråt fick veta att jag faktiskt hade stoppat i mig det... D.S.


Uppskatta varandra!

Vi i casten fick höra en tragisk sak i dag...

En av mina castmembers föräldrar hade tagit sig till Leon i lördags för att se våran föreställning. De var så glada och stolta över sin son. När föräldrarna skulle åka hem efter showens slut, råkade de ut för en hemsk bilolycka. Mamman dog...

När vi fick höra detta blev vi skakade. Många castmembers grät. Jag själv träffade aldrig mamman, men tanken på om det hade varit en nära släkting eller familjemedlem till mig gjorde mig upprörd.

Jag vill sända all min kärlek till denna familj. Ingen förtjänar detta.

I och med det som hänt, så vill jag passa på att göra en lista på folk jag uppskattar:

1. Min familj (mamma, pappa, mina systrar Cissi & Camilla, deras makar Tomas och Fredrik, deras barn Saga & Leo, våra djur)

2. Mina släktingar (nära eller inte spelar ingen roll!)

3. Mina vänner (alla som känner sig berörda, är berörda)Har också tänkt på att vi svenskar har svårt för att uttrycka hur mycket vi tycker om varandra. Vi har också klagat över folk som lätt säger "I love you", "Jag älskar dig", etc. Borde inte vi andra också göra det? Är det inte bra att sprida kärlek? Om vi uppskattar/tycker om/älskar någon, borde vi inte tala om det för den personen? Om vi väntar för länge kan det vara försent...Bilder fran Leon

Har idag lamnat Leon för staden Queretaro. Tänkte passa på att dela med mig lite av de bilder som togs under Leonveckan :) Ursakta stavningen, men jag skriver just nu fran en spansk dator...


      
Ett valkomnande som hette duga!


 
Japp, reportrar foljde oss (nastan) overallt

 


Schwing! Vi var i tidningen!

      

Hade Community Service pa tisdagen. Vi lekte lekar. Det var intressant hur man lyckades kommunicera trots sprakbarriaren (de pratade endast spanska och jag kan inte spanska!)


  
Culture Fair! Svenska baset och svenska teamet.  
Det blev en utekvall pa fredagen. Manga i casten kom. Traffade ocksa en svensktalande mexikan.
Var pa ett mumiemuseum. De hade tagit av bandagen pa dem. Ingenting for kansliga tittare...
Jimena gillar att aka i skuffen ;) 


    
Vi var och halsade pa en av vardpappornas (endast spansktalande)slaktingar pa landsbygden.


Rumskamraterna & Vardpapporna 

Uppdatering från Leon, Mexiko

Har äntligen hittat internet!

Är nu i Leon i Mexiko och jag mår jättebra. Har dock varit lite strandsatt i några dagar (kort internettid, inga pengar på mobilen, inget uttag ville fungera=oladdat mobil-& datorbatteri).

Resan hit gick i alla fall bra. Lugn och mjuk flygning. Därefter 7 timmars buss och sedan en timmes sömn i en iskall gymnastiksal på måndagmorgonen.

När vi var i Denver berättade edarna för oss att vi skulle bli behnadlade som kändisar. Jag trodde att de skämtade eller överdrev, men icke...
Vi har tidningar, TV-stationer efter oss. Folk till och med ropar och tutar ner de ser oss!
Igår var jag och mina rumskamrater Jimena (japp, samma som förut) och Adrian till skolan därvåran värdpappa bor. Eleverna blev väldigt uppspelta (och fnittriga) när de såg oss.
Detta känns väldigt ofattbart...Idag ska vi på CI. Sedan blir det promotion för showen. Spännande, spännande...RSS 2.0